LIIKUNNAN PUOLESTA JO VUODESTA 1941

Historiaa

  

Pieni maalaisseura Kalvolan Isku perustettiin 6.1.1941 Kutilan työväentalolla. Alkujaan seuran nimi ei ollut lyhyt ja naseva Kalvolan Isku, vaan siitä käytettiin nimeä Kalvolan voimistelu- ja urheiluseura Isku. Uuden urheiluseuran ensimmäisiä lajeja olivat hiihto, retkeily, voimistelu, pyöräily, pesäpalloilu ja opintokerho-toiminta. Nimensä mukaisesti seurassa toiminta lähti vilkkaasti käyntiin voimistellen ja urheillen.

Hiihtokilpailuja ryhdyttiin järjestämään heti, kun vain lumi maahan oli satanut. Hiihtokilpailuja olikin ensimmäisen kevään kuluessakin jo useat - tietenkin työväentalon lähiympäristössä. Voimisteluharjoituksetkin käynnistyivät työväentalolla hyvissä ajoin ennen kuin kevätnurmi kutsui nuoret voimistelemaan ulkosalle. Parhaat voimistelijat lähetettiin jopa Hämeenlinnaan kilpailemaan kullasta ja kunniasta.

Iskulaiset halusivat juhlistaa ensimmäistä vuottansa syksyisillä iltamilla, jossa ahkerimmille ja menestyneimmille seuralasille jaettaisiin palkinnot vuoden aikana saavutetuista loistavista voitoista ja mestaruuksista. Mutta nopeasti paheneva maailmantilanne vei lopulta 25.6.1941 Suomen jatkosotaan Neuvostoliittoa vastaan, eikä iltamia voitu järjestää. Sotavuosien vuoksi Iskun toiminta näytti jäävän vain vajaan vuoden mittaiseksi.

Kuitenkin taloudenhoitajan tarkkaavaisuuden ansiosta seuran ja sodassa olleiden jäsenten liitto-ja piirimaksut oli hoidettu sotavuosienkin ajalta. Ja kun tammikuussa vuonna 1945 jälleen kokoonnuttiin katsastelemaan seuran tilaa, todettiin että seura on valmis jälleen toimimaan. Toiminta pyörähtikin uudestaan vauhdilla käyntiin ja sitä samaa vauhtia on riittänyt näihin päiviin asti - milloin hieman enemmän, milloin hiukan vähemmän.

Isku osallistui ensimmäisen kerran TUL:n liittojuhlille jo vuonna 1946. Mukana oli peräti 63 voimistelijaa. Liittojuhlilla oli silloin, jos vain mahdollista, vieläkin suurempi merkitys kuin nykypäivänä seuraihmisille, jotka olivat harjoitelleet esiintymisnumeroitaan omissa pienissä voimistelusaleissa. Yhteydenpito muihin seuroihin oli vaikeampaa kuin nykyään ja liittojuhlilla oli todellisen urheilujuhlan tuntua, kun iskulaiset saivat tavat muita urheilunystäviä.
1947 Iskuun perustettiin seuralle alaosasto. Taljalassa toimiva alaosasto oli nimeltään Taljalan Tahto. Näin taljalalaiset saattoivat järjestää omia voimistelu- ja urheilutapahtumia ilman, että aina tarvitsi lähteä "kylälle".

50-lukua voisi kuvailla "hankkimisen"-vuosikymmeneksi. Silloin seuralle hankittiin niin ensimmäinen verryttelypuku, kirjoituskone kuin ihka oma kioskikin. Lasitehtaan lähellä sijainnutta kioskia vuokraamalla saatiin seuralle hiukan myös lisävaroja. Perinteikkäät lajit kuten hiihto, yleisurheilu, voimistelu ja pesäpallo pitivät pintansa, mutta saivat rinnalleen uusia lajeja, kuten pyöräilyn. 50-luvulla käytiin toki jälleen kahdesti voimistelemassa liittojuhlilla Helsingissä.

Elämäntapojen ja -tilanteiden muuttuessa on aina Iskussa harrastetut lajitkin saaneet erityispiirteensä ajan hengestä. Mikä on ollut muotia maailmalla, on se ollut muotia myös Iskussa. Nyrkkeily, lentopallo, pöytätennis ja autourheilu saivat sen ajan nuoret innostumaan.
Iskulaiset kaipasivat seuralleen virallista viiriä ja lippua ja saivatkin ne vuosikymmenen kuluessa. Seuran pöytäviirin suunnitteli taiteilija Hurme. Samalla päätettiin myös, että seuran lipusta tehdään viirin mallinen. TUL:n juhlavuoden kunniaksi seuralle saatiin myös käsin neulottu lippu, joka otettiin käyttöön VII liittojuhlilla, jonne osallistui seuran historian suurin osanottajamäärä, 98 osanottajaa.

1970-luvulla lentopallotoiminta vilkastui merkittävästi. Lentopallon lisäksi suunnistus ja painonnosto tulivat myös mukaan seuran toimintoihin. Vanhalla yhdistyksen perustamispaikalla Kutilassa, Rimmin työväentalolla sekä Pirttikosken maamiesseurantalolla polkaistiin ajanhenkeen sopivat tanssit aina kesäisin pystyyn, jossa miesnuoriso saattoi mopedeillansa käydä tanssittamassa kylän plikkoja. Tansseista innostuneet pitivät huolen myös siitä, että Kutilan uuneihin pistettiin talvellakin puita tanssivieraiden lämpimiksi.

Seuran kioski oli seitsemänkymmentäluvulle tultaessa jäänyt ajan kehityksestä jälkeen. Kun lisäksi vuokraaja ilmoitti lopettavansa samalla, kun kioskin siirtoa pois Iittalan lasikaupan parkkialueelta vaadittiin, tuli iskulaisille kiire etsiä uusi paikka uudelle kioskille. Uusi kioski nousi Lennintien alkuun kahdeksankymmenluvun alussa. Kioskia on laajennettu ja kunnostettu tämän jälkeen useita kertoja, jotta kioski rakennuksena pysyisi ajan tasalla.

1980-luvulla seuran toiminnassa olivat vahvoja lajeja lentopallo, suunnistus, hiihto, yleisurheilu, pyöräily ja voimailu, lisäksi kokeiltiin myös eksoottisempaa lajia, shakkia. Lentopallossa miehet pelasivat parhaimpina aikoinaan 3-sarjassa asti. Lentopallo on kuitenkin aina ollut pääsääntöisesti hauskanpitoa ja hyvää kuntourheilua. Monet nuorisoryhmät takasivat sen, että iskulaisista moni on vieläkin lentopallon parissa.

Petanque rantautui Kalvolaan 1990-luvulla, nykyisin se on harrastajamäärän perusteella laskettuna Iskun suosituin laji. asti petankki ja aerobic. Petankkista onkin muovautunut nykypäivän suosituin laji seurassa. Petankkia käy viikottain harrastamassa useita kymmeniä vakiheittäjiä. Kilpailumatkoja on alusta alkaen tehty naapurikuntiin ja SM-kisoihin asti.

Liittojuhlaperinne jatkui vielä 90-luvullakin Iskussa, jolloin iskulaiset olivat mukana kaksilla liittojuhlilla. Uusi vuosituhat tuo uudet haasteet seuraelämään. Pieniä, mutta merkittäviä tapahtumia on koko ajan, joista voisi kirjoittaa: lava- ja rivitanssikursseja, voimanostokilpailuja, kuntonyrkkeilyä, hiihto-, rullaluistelu- ja yleisurheilukilpailuja, petanqueturnauksia, maaottelumatkoja, pikkujouluja, saunailtoja…

Vuonna 2003 Petanquen pelaajat saivat ensimmäisen talviharjoittelupaikan paikallisen S -marketin kellaritilasta, jonne rakennettiin talkoilla kentät ja kunnostettiin tilat. Paikka oli seuran käytössä syksyyn 2006 vuoteen saakka, jolloin vuokrasopimus purkautui S-marketin remontin vuoksi.

Seura osti vuonna 2005 Iittala Oy:ltä lasitehtaan vanhan varastomakasiinin Iittalan rautatieaseman vierestä, jonne alettiin remontoida petanquen talviharjoittelutiloja. Iskuasemalle rakennettiin myös mm. kuntonyrkkeilyä varten ryhmäliikuntatila, jossa onkin järjestetty erilaisia ryhmiä zumbasta kahvakuulaan, aina kysynnän mukaan.

  

 

 Asemakuja 2, 14500 Iittala

 044 7767704

 isku@kalvolanisku.fi